Pomiń do głównej zawartości

Opis kursu

W kursie znalazły się podstawowe informacje dotyczące prawidłowego odżywiania człowieka na każdym etapie jego życia (począwszy od okresu niemowlęctwa, na etapie senioralnym kończąc). Kurs zawiera również garść praktycznych porad dotyczących poprawnego komponowania zbilansowanych i zdrowych posiłków. Z tego też względu, może on okazać się ciekawym i przydatnym dla każdej osoby zainteresowanej wiedzą na temat zbilansowanej diety ludzkiej. W większości jednak jest dedykowany studentom pierwszych lat kierunków związanych z medycyną i zdrowiem człowieka - stanowi bowiem podstawową i wyjściową pigułkę wiedzy do poszerzania zakresu zainteresowań związanych z zapotrzebowaniem organizmu na substancje pochodzące z pożywienia.


WYMAGANIA WSTĘPNE

Zainteresowanie tematyką kursu.


CELE KURSU

Student rozumie co to jest żywność i w jakim celu się ją spożywa.

Student potrafi wskazać jakie składniki mogą być dostarczane do organizmu z żywnością.

Student wie co to jest wartość energetyczna i odżywcza żywności.

Student zdaje sobie sprawę z konsekwencji nieracjonalnego spożywania żywności.

Student potrafi obliczyć wartość energetyczną żywności znając zawartość makroskładników.

Student analizuje proporcje dobowego spożycia żywności w przeliczeniu na energię.

Student krytycznie ocenia sposób żywienia własny i innych osób.


PORUSZANE ZAGADNIENIA

MODUŁ 1 
Żywność

W module pierwszym zostały zaprezentowane zagadnienia związane z żywnością.

MODUŁ 2
Energia

W module drugim zostały zaprezentowane zagadnienia związane z energią.

MODUŁ 3
Białka

W module trzecim zostały zaprezentowane zagadnienia związane z białkiem.

MODUŁ 4
Tłuszcze

W module czwartym zostały zaprezentowane zagadnienia związane z tłuszczem.

MODUŁ 5
Węglowodany

W module piątym zostały zaprezentowane zagadnienia związane z węglowodami.

MODUŁ 6
Błonnik

W module szóstym zostały zaprezentowane zagadnienia związane z błonnikiem.

MODUŁ 7
Praktyczne bilansowanie diet

W module siódmym zostało zaprezentowane praktyczne bilansowanie diet.

MODUŁ 8
Witaminy i składniki mineralne

W module ósmym zostały zaprezentowane zagadnienia związane witaminami i składnikami mineralnymi.

MODUŁ 9
Woda

W module dziewiątym zostały zaprezentowane zagadnienia związane z wodą.

MODUŁ 10
Wstęp do opracowywania diet

W module dziesiątym został zaprezentowany wstęp do opracowywania diet.

MODUŁ 11
Charakterystyka wybranych diet

W module jedenastym została zaprezentowana charakterystyka wybranych diet.

MODUŁ 12
Podsumowanie

W module dwunastym zostało zaprezentowane podsumowanie.


WARUNKI ZALICZENIA

Aby zaliczyć kurs, należy udzielić minimum 60% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym (waga 60%) oraz minimum 60% poprawnych odpowiedzi na pytania znajdujące się w kontroli kształtującej we wszystkich lekcjach kursu (waga 40%).


WARUNKI OTRZYMANIA ZAŚWIADCZENIA

Aby otrzymać zaświadczenie, należy ukończyć kurs.


KADRA KURSU

dr hab. inż. Elżbieta Biller, prof. AEH

Jest pracownikiem naukowym i nauczycielem akademickim z blisko 30-sto letnim stażem w obu wymienionych kierunkach aktywności. Oprócz wskazanych powyżej stopni naukowych posiada dodatkowo dyplom dietetyka klinicznego oraz certyfikat Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Wiedza dr hab. inż. Elżbiety Biller, prof. AEH wykracza poza znajomość dietetyki i żywienia człowieka. Jako wieloletni pracownik naukowy zna procesy przetwórcze żywności, jej skład, stosowane dodatki i zmiany wartości odżywczej zachodzące podczas różnych warunków obróbki, w tym w warunkach domowych. Zna szeroko pojęte cechy jakościowe żywności oraz metody jej analizy. Taka wiedza pozwala na dokładne zrozumienie zależności istniejących między procesami technologicznymi, składem żywności, rodzajami związków dostarczanych do organizmu człowieka i zachodzącymi w ustroju procesami fizjologicznymi. Informacje ze wszystkich tych dziedzin zostały zebrane i wykorzystane do opracowania Dietetyki Repetytorium, które zawiera zarówno przegląd najważniejszych wiadomości na temat żywności, jak i na temat żywienia oraz podstaw dietetyki.

Zapisz się