Pomiń do głównej zawartości

Opis kursu

Współczesne przedsiębiorstwa, działające na rynkach obfitujących w silną konkurencję, dążą do osiągnięcia przewagi nie tylko poprzez cenę czy poziom obsługi klienta, ale stawianie na oszczędność i podniesienie kreatywności i innowacyjności. Odchudzone podejście do produkcji, czy szerzej zarządzania, dzisiaj to już nie tylko moda, lecz bardzo często konieczność. W przedsiębiorstwach wdrażających koncepcję lean production, istnieje świadomość jej złożoności, mnogości wykorzystywanych narzędzi i metod oraz ograniczonej wiedzy na ten temat wynikającej bardzo często z braku uwzględnienia tej problematyki w programach nauczania. Obecnie osoby potrafiące zastosować, w praktyce funkcjonowania przedsiębiorstw, narzędzia i metody wykorzystywane w koncepcji lean, są doskonałym "motorem" do poszukiwania oszczędności, stymulowania rozwoju i innowacyjności oraz zwiększenia wydajności procesów i podniesienia ergonomii pracy.


WYMAGANIA WSTĘPNE

Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką, w szczególności osób, które chcą nabyć, ugruntować lub pogłębić wiedzę z zakresu koncepcji lean production oraz nabyć umiejętności zastosowania metod, narzędzi i technik wykorzystywanych w ramach tej koncepcji.


CELE KURSU

  • nauczysz się podstawowych pojęć z zakresu podstaw systemów,
  • nauczysz się podstawowych rodzajów procesów i zależności między nimi,
  • poznasz istotę koncepcji lean management,
  • zrozumiesz różnicę w podejściu do tradycyjnego i odchudzonego podejścia do zarządzania przedsiębiorstwem,
  • nauczysz się podstawowych pojęć z zakresu lean management,
  • poznasz założenia, zasady, reguły, wady i zalety implementacji tej koncepcji,
  • nauczysz się diagnozować źródła marnotrawstwa,
  • poznasz cel i metodologię zastosowania metod, technik i narzędzi lean production,
  • nauczysz się stosować narzędzia, metody i techniki lean production,
  • nauczysz się dokonywać diagnozy, analizy i oceny procesu produkcyjnego z wykorzystaniem narzędzi lean production
  • poznasz podstawowe pojęcia i klasyfikację innowacji,
  • zrozumiesz możliwość zastosowania wybranych narzędzi w odniesieniu do rodzaju innowacji i źródeł marnotrawstwa,
  • nauczysz się wskazać wymierne korzyści płynące z praktycznych aspektów zastosowania metod, technik i narzędzi lean production.

PORUSZANE ZAGADNIENIA

Poszczególne moduły zawierają zagadnienia teoretyczne, ćwiczenia oraz case study. Moduły zakończone są pytaniami kontrolnymi sprawdzającymi stopień opanowania materiału, ćwiczeniami do samodzielnego wykonania i przemyślenia lub tematami do dyskusji umożliwiające pracę w grupie, wymianę poglądów i spostrzeżeń.


WARUNKI ZALICZENIA

Zaliczenie odbywa się poprzez serię testów pod koniec każdego rozdziału oraz egzamin końcowy. Pięć testów ma taką samą wagę punktową jak egzamin. Kurs zostaje zaliczony przy 60% poprawnych odpowiedzi.


KADRA KURSU

””

dr Magdalena Dąbrowska

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy

Kierownik Zakładu Inżynierii Produkcji i Logistyki Wydziału Nauk Technicznych i Ekonomicznych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy. Promotor prac dyplomowych z zakresu logistyki produkcji, nowoczesnych koncepcji zarządzania w logistyce, logistyki zaopatrzenia, procesów magazynowych, procesów transportowych. Autorka licznych publikacji naukowych z zakresu logistyki, ze szczególnym uwzględnieniem praktycznych aspektów organizacji procesów logistycznych. Jej pasją jest zwiedzania zamków, twierdzy, miast podziemnych. Wolny czas spędza blisko natury wśród wodospadów, wąwozów, jaskiń.