Pomiń do głównej zawartości

Postęp w kursie:

Moduł 1:

    1. Gertig H., Gawęcki J., Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014.
    2. Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. MEDYK, Warszawa 2016.
    3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
    4. Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, T. 2., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2020
    5. Jarosz M., (red.) Normy żywienia dla populacji polski., Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
    6. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia (broszura pdf.) https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych/ 

Moduł 2:

    1. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
    2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
    3. Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, T. 2., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2020
    4. Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. MEDYK, Warszawa 2016.
    5. Payne A., Barker H., Chojnacki J., Dietetyka i żywienie kliniczne, Wyd. Edra Urban & Partner, Wrocław 2013.

Moduł 3:

    1. Gertig H., Gawęcki J., Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014.
    2. Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, MEDYK, Warszawa 2016
    3. Grzelak A., Suliburska J., Popularne diety a chorzy z nadciśnieniem tętniczym, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, s. 122–127
    4. Całyniuk B. i wsp., Ocena jakościowa i ilościowa diet odchudzających stosowanych przez autorki blogów, Problemy Higieny i Epidemiologii  2012, nr 93, s. 399-407

Moduł 4:

    1. Cerkaska A., Żywienie emocjonalne- żywienie pod wpływem negatywnych emocji. Warszawski Uniwersytet Medyczny Wydział Nauki o Zdrowiu, Warszawa 2010.
    2. Ogden J., Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2011
    3. Duhigg C., Siła nawyku, PWN 2012, s. 194 – 200
    4. Czepczor K., Brytek-Matera A., Jedzenie pod wpływem emocji, Wyd. Dyfin, Warszawa 2017
    5. Brytek - Matera A., (red.) Psychodietetyka, Wyd. PZWL, Warszawa 2020

Moduł 5:

    1. Pudełko A., Edukacja żywieniowa jako pojęcie w dietetyce,  https://dietetycy.org.pl
    2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
    3. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
    4. Kulik T. B., Pacian A., Zdrowie Publiczne, Wyd. PZWL, Warszawa 2014
    5. Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach serca, Wyd. PZWL, Warszawa 2012 
    6. Jarosz, M., Gugała-Mirosz, S., Sajór, I., Wojda, B., Nagel, P. (2017). Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie. Instytut Żywności i Żywienia. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/chron-sie-przed-rakiem-nowa-bezplatna-publikacja-ncez/ 

Moduł 6:

    1. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
    2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
    3. Gulikowska A., (red.) Dietetyka. Kurs zaawansowany. Wyd. Akademia Dietetyki, Łódź 2014
    4. Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. Medyk, Warszawa 2016

Moduł 7:

    1. Babicz-Zielińska E., Wądołowska L., Tomaszewski D., Eating Discorders: Problems of Contemporary Civilisation, „Review Polish Journal of Food and Nutrition Sciences” 2013, nr 63 (3), s. 133-146.
    2. Janas-Kozik M., Zejda J., Stochel M., Brożek G., Janas A., Jelonek I., Ortoreksja – nowe rozpoznanie?, „Psychiatria Polska” 2012, nr 3, s. 442.
    3. Komorowska-Szczepańska W., Plata A., Podgórska M., Problem zaburzeń odżywiania, Gdańsk 2016, s. 63
    4. Michalska A., Szejko N., Jakubczyk A., Wojnar M., Niespecyficzne zaburzenia odżywiania się - subiektywny przegląd, „Psychiatria Polska” 2016, nr 50 (3), 500.
    5. Suszyńska K., Sobolewska E., Kulik T., Pacian A., Problemy medyczne, pedagogiczne i społeczne funkcjonowania osób z zaburzeniami odżywiania, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, nr 3, s. 235.
    6. Wosik-Kawala D., Wizerunek ciała młodzieży o zaniżonej samoocenie, „Studia z badań” 2014, s. 134

Moduł 8:

    1. Guligowska A.,(red.) Dietetyka. Kurs zaawansowany. Wyd. Akademia Dietetyki, Łódź 2014
    2. Osiński W., Nadwaga i otyłość. Aktywność fizyczna w profilaktyce i terapii. Wyd. PZWL, Warszawa 2016.
    3. Mizera K., Mizera J., Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie. Wyd. Galaktyka, Warszawa 2017
    4. Śliż D., Mamcarz A., Medycyna stylu życia, Wyd. PZWL Lekarskie, Warszawa 2018
    5. Bean A., Żywienie w sporcie, Wyd. Zysk i S-ka, Warszawa 2019
    6. Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wyd. PZWL Lekarskie, Warszawa 2020