Moduł 1:
-
- Gertig H., Gawęcki J., Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014.
- Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. MEDYK, Warszawa 2016.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
- Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, T. 2., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2020
- Jarosz M., (red.) Normy żywienia dla populacji polski., Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia (broszura pdf.) https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych/
Moduł 2:
-
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
- Gawęcki J., Grzymisławski M., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, T. 2., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2020
- Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. MEDYK, Warszawa 2016.
- Payne A., Barker H., Chojnacki J., Dietetyka i żywienie kliniczne, Wyd. Edra Urban & Partner, Wrocław 2013.
Moduł 3:
-
- Gertig H., Gawęcki J., Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny., Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2014.
- Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, MEDYK, Warszawa 2016
- Grzelak A., Suliburska J., Popularne diety a chorzy z nadciśnieniem tętniczym, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, s. 122–127
- Całyniuk B. i wsp., Ocena jakościowa i ilościowa diet odchudzających stosowanych przez autorki blogów, Problemy Higieny i Epidemiologii 2012, nr 93, s. 399-407
Moduł 4:
-
- Cerkaska A., Żywienie emocjonalne- żywienie pod wpływem negatywnych emocji. Warszawski Uniwersytet Medyczny Wydział Nauki o Zdrowiu, Warszawa 2010.
- Ogden J., Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2011
- Duhigg C., Siła nawyku, PWN 2012, s. 194 – 200
- Czepczor K., Brytek-Matera A., Jedzenie pod wpływem emocji, Wyd. Dyfin, Warszawa 2017
- Brytek - Matera A., (red.) Psychodietetyka, Wyd. PZWL, Warszawa 2020
Moduł 5:
-
- Pudełko A., Edukacja żywieniowa jako pojęcie w dietetyce, https://dietetycy.org.pl
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
- Kulik T. B., Pacian A., Zdrowie Publiczne, Wyd. PZWL, Warszawa 2014
- Wieczorek-Chełmińska Z., Żywienie w chorobach serca, Wyd. PZWL, Warszawa 2012
- Jarosz, M., Gugała-Mirosz, S., Sajór, I., Wojda, B., Nagel, P. (2017). Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie. Instytut Żywności i Żywienia. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/chron-sie-przed-rakiem-nowa-bezplatna-publikacja-ncez/
Moduł 6:
-
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia., Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL 2014.
- Gulikowska A., (red.) Dietetyka. Kurs zaawansowany. Wyd. Akademia Dietetyki, Łódź 2014
- Jabłoński M., Vademecum żywienia człowieka, Wyd. Medyk, Warszawa 2016
Moduł 7:
-
- Babicz-Zielińska E., Wądołowska L., Tomaszewski D., Eating Discorders: Problems of Contemporary Civilisation, „Review Polish Journal of Food and Nutrition Sciences” 2013, nr 63 (3), s. 133-146.
- Janas-Kozik M., Zejda J., Stochel M., Brożek G., Janas A., Jelonek I., Ortoreksja – nowe rozpoznanie?, „Psychiatria Polska” 2012, nr 3, s. 442.
- Komorowska-Szczepańska W., Plata A., Podgórska M., Problem zaburzeń odżywiania, Gdańsk 2016, s. 63
- Michalska A., Szejko N., Jakubczyk A., Wojnar M., Niespecyficzne zaburzenia odżywiania się - subiektywny przegląd, „Psychiatria Polska” 2016, nr 50 (3), 500.
- Suszyńska K., Sobolewska E., Kulik T., Pacian A., Problemy medyczne, pedagogiczne i społeczne funkcjonowania osób z zaburzeniami odżywiania, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2014, nr 3, s. 235.
- Wosik-Kawala D., Wizerunek ciała młodzieży o zaniżonej samoocenie, „Studia z badań” 2014, s. 134
Moduł 8:
-
- Guligowska A.,(red.) Dietetyka. Kurs zaawansowany. Wyd. Akademia Dietetyki, Łódź 2014
- Osiński W., Nadwaga i otyłość. Aktywność fizyczna w profilaktyce i terapii. Wyd. PZWL, Warszawa 2016.
- Mizera K., Mizera J., Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie. Wyd. Galaktyka, Warszawa 2017
- Śliż D., Mamcarz A., Medycyna stylu życia, Wyd. PZWL Lekarskie, Warszawa 2018
- Bean A., Żywienie w sporcie, Wyd. Zysk i S-ka, Warszawa 2019
- Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wyd. PZWL Lekarskie, Warszawa 2020