Kurs jest przeznaczony dla studentów zainteresowanych racjonalnym odżywianiem i zdrowym stylem życia, który ma wpływ na zdrowie i profilaktykę schorzeń cywilizacyjnych.
WYMAGANIA WSTĘPNE
Osoby zainteresowane kursem nie muszą posiadać żadnej dodatkowej wiedzy, aby uczestniczyć w kursie.
CELE KURSU
Uczestnik kursu zdobędzie określoną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne.
Na poziomie wiedzy:
Zdobycie przez studentów wiedzy medycznej i dietetycznej dotyczącej zdrowego żywienia i profilaktyki schorzeń cywilizacyjnych.
W zakresie wiedzy uczestnik kursu:
- zna i określa zasady racjonalnego żywienia oraz skutki zdrowotne nieprawidłowego odżywiania się;
- zna rodzaje diet podstawowych i alternatywnych;
- zna i opisuje choroby dietozależne i ich profilaktykę;
- zna zalecenia dietetyczne w wybranych stanach chorobowych;
- zna niewłaściwe nawyki żywieniowe i ich rolę w powstawaniu otyłości;
- zna nomenklaturę zaburzeń odżywiania;
- zna rolę wysiłku fizycznego w utrzymania zdrowia.
Na poziomie działań i umiejętności:
Kształtowanie u studentów umiejętności wprowadzania zdrowych wyborów żywieniowych i nawyków żywieniowych.
W zakresie umiejętności uczestnik kursu:
- potrafi zastosować w praktyce zasady racjonalnego żywienia;
- umie omówić czynniki wpływające na zachowania żywieniowe;
- potrafi podać przykłady diet podstawowych i alternatywnych oraz ich wady i zalety;
- umie omówić choroby dietozależne i zalecenia w wybranych stanach chorobowych;
- potrafi rozpoznać błędne nawyki żywieniowe przyczyniające się do nadwagi i otyłości;
- umie wskazać doniosłą rolę wysiłku fizycznego.
Na poziomie uczuć i postaw:
Zainteresowanie studentów stałym zdobywaniem wiedzy o zdrowym odżywianiu i stylu życia.
W zakresie kompetencji społecznych uczestnik kursu:
- postrzega potrzebę zmiany swoich zachowań żywieniowych, edukowania społeczeństwa w zakresie racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej;
- rozumie zależność między zachowaniami żywieniowymi oraz aktywnością fizyczną a stanem zdrowia;
- samodzielnie podejmuje działania związane z dokształcaniem się w zakresu edukacji żywieniowej.
PROGRAM KURSU
Sugerowany czas pracy z kursem: 4 tygodnie.
Program kursu dotyczy edukacji żywieniowej i prewencji schorzeń cywilizacyjnych i obejmuje następujące zagadnienia:
1. Wprowadzenie w zasady racjonalnego żywienia
2. Podstawowe diety lecznicze
3. Wady i zalety popularnych diet alternatywnych
4. Niewłaściwe nawyki żywieniowe jako czynniki sprzyjające powstawaniu nadwagi i otyłości
5. Wybrane choroby dietozależne
6. Zalecenia dietetyczne w wybranych stanach chorobowych
7. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania i ich następstwa somatyczne i psychiczne
8. Aktywność fizyczna i jej znaczenie w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego oraz we wspomaganiu dietoterapii
WARUNKI ZALICZENIA
W celu zaliczenia kursu należy:
- podejść do Quizu wprowadzającego (nie wpływa on na końcową ocenę, natomiast jego wykonanie jest konieczne do otrzymania dostępu do pozostałych treści w kursie),
- wykonać Trening wiedzy na końcu każdego z ośmiu modułów (waga Treningów wiedzy w ocenie końcowej wynosi 50%),
- wykonać Test końcowy, który znajduje się na końcu kursu (waga Testu końcowego w ocenie końcowej wynosi 50%).
Próg zaliczeniowy kursu wynosi 60%.
KADRA KURSU
Dr Anna Iwanicka-Maciura
pielęgniarka, biolog, autorka monografii i wielu publikacji naukowych dotyczących zdrowia, higieny psychicznej, zdrowego odżywiania i stylu życia. Wieloletni nauczyciel akademicki. Prowadziła własną poradnię dietetyczną i posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z chorobami dietozależnymi.