Pomiń do głównej zawartości

Opis kursu

Logotypy:Fundusze Europejskie - Wiedza Edukacja Rozwój, Rzeczpospolita Polska, Unia Europejska - Europejski Fundusz Społeczny

Kurs jest przeznaczony dla studentów zainteresowanych racjonalnym odżywianiem i zdrowym stylem życia, który ma wpływ na zdrowie i profilaktykę schorzeń cywilizacyjnych.


WYMAGANIA WSTĘPNE

Osoby zainteresowane kursem nie muszą posiadać żadnej dodatkowej wiedzy, aby uczestniczyć w kursie.


CELE KURSU

Uczestnik kursu zdobędzie określoną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne.

Na poziomie wiedzy:
Zdobycie przez studentów wiedzy medycznej i dietetycznej dotyczącej zdrowego żywienia i profilaktyki schorzeń cywilizacyjnych.

W zakresie wiedzy uczestnik kursu:

  • zna i określa zasady racjonalnego żywienia oraz skutki zdrowotne nieprawidłowego odżywiania się;
  • zna rodzaje diet podstawowych i alternatywnych;
  • zna i opisuje choroby dietozależne i ich profilaktykę;
  • zna zalecenia dietetyczne w wybranych stanach chorobowych;
  • zna niewłaściwe nawyki żywieniowe i ich rolę w powstawaniu otyłości;
  • zna nomenklaturę zaburzeń odżywiania;
  • zna rolę wysiłku fizycznego w utrzymania zdrowia.

Na poziomie działań i umiejętności:
Kształtowanie u studentów umiejętności wprowadzania zdrowych wyborów żywieniowych i nawyków żywieniowych.

W zakresie umiejętności uczestnik kursu:

  • potrafi zastosować w praktyce zasady racjonalnego żywienia;
  • umie omówić czynniki wpływające na zachowania żywieniowe;
  • potrafi podać przykłady diet podstawowych i alternatywnych oraz ich wady i zalety;
  • umie omówić choroby dietozależne i zalecenia w wybranych stanach chorobowych;
  • potrafi rozpoznać błędne nawyki żywieniowe przyczyniające się do nadwagi i otyłości;
  • umie wskazać doniosłą rolę wysiłku fizycznego.

Na poziomie uczuć i postaw:
Zainteresowanie studentów stałym zdobywaniem wiedzy o zdrowym odżywianiu i stylu życia.

W zakresie kompetencji społecznych uczestnik kursu:

  • postrzega potrzebę zmiany swoich zachowań żywieniowych, edukowania społeczeństwa w zakresie racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej;
  • rozumie zależność między zachowaniami żywieniowymi oraz aktywnością fizyczną a stanem zdrowia;
  • samodzielnie podejmuje działania związane z dokształcaniem się w zakresu edukacji żywieniowej.

PROGRAM KURSU

Sugerowany czas pracy z kursem: 4 tygodnie.

Program kursu dotyczy edukacji żywieniowej i prewencji schorzeń cywilizacyjnych i obejmuje następujące zagadnienia:

1. Wprowadzenie w zasady racjonalnego żywienia

2. Podstawowe diety lecznicze

3. Wady i zalety popularnych diet alternatywnych

4. Niewłaściwe nawyki żywieniowe jako czynniki sprzyjające powstawaniu nadwagi i otyłości

5. Wybrane choroby dietozależne

6. Zalecenia dietetyczne w wybranych stanach chorobowych

7. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania i ich następstwa somatyczne i psychiczne

8. Aktywność fizyczna i jej znaczenie w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego oraz we wspomaganiu dietoterapii


WARUNKI ZALICZENIA

W celu zaliczenia kursu należy:

  • podejść do Quizu wprowadzającego (nie wpływa on na końcową ocenę, natomiast jego wykonanie jest konieczne do otrzymania dostępu do pozostałych treści w kursie),
  • wykonać Trening wiedzy na końcu każdego z ośmiu modułów (waga Treningów wiedzy w ocenie końcowej wynosi 50%),
  • wykonać Test końcowy, który znajduje się na końcu kursu (waga Testu końcowego w ocenie końcowej wynosi 50%).

Próg zaliczeniowy kursu wynosi 60%.


KADRA KURSU

Dr Anna Iwanicka-Maciura

pielęgniarka, biolog, autorka monografii i wielu publikacji naukowych dotyczących zdrowia, higieny psychicznej, zdrowego odżywiania i stylu życia. Wieloletni nauczyciel akademicki. Prowadziła własną poradnię dietetyczną i posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z chorobami dietozależnymi.